Menu

Szwarc,mydło i powidło

O wszystkim i o niczym :

Ogórki,pomidory feta,oliwa extra virgin czyli po prostu Choriatki salatas

gaga9758

 Nie jestem rasistką w temacie jedzenia.

Każde jedzenie jest dobre. Musi ono mieć tylko jedną podstawową zaletę :ma mi smakować
 Sporo rzeczy nie jadam ,ale zawsze gdy coś jest nowe -po raz pierwszy próbuję i jasno się określam: tak czy nie. Nie cierpię ludzi ,którzy mówią :niee ja tego nie lubię ,choć nigdy nie próbowali.   
A lista „przeciw” wcale nie jest u mnie długa. Organicznie nie znoszę  buraków,ogórków,owoców morza w każdej postaci,wytrawnego wina,arbuzów ,melonów i innych takich. Wychodzę jednak z założenia ,że tylko krowa nie zmienia poglądów i jestem otwarta na nowe olśnienia. Dawniej nie jadłam ananasów ,papryki,grzybów ,które dziś uwielbiam. Gdy po latach przypadkowo spróbowałam brukselki,zachwyt na nowo odkrytym smakiem zaowocował eksplozją ,aż ślubny się sprzeciwił i stwierdził,że niekoniecznie musimy jeść codziennie to warzywo. Dziś jadam brukselkę ,ale od czasu do czasu.
  Zawsze także odrzucał mnie zapach oliwy z oliwek,aż trafiłam po prostu na swoją Neutralny zapach ,lekko trawiasty smak -i Latzimas króluje obecnie w mojej kuchni.Moja ulubiona oliwa z oliwek extra virgin Latzimas Ciągle jednak nie mogę się przekonać do oliwek .Są dla mnie za mdłe , a ja lubię mocne smaki. Jednak „Nigdy nie mów nigdy” i może kiedyś polubię tzw sałatkę grecką -już tylko nie jem dwóch składników:ogórków i oliwek. A dla amatorów tych dwóch warzyw przepis na prawdziwą sałatkę w stylu greckim tzw Choriatki salatas

Klasyczna grecka sałatka zawiera grubo pokrojone pomidory i ogórki ze skórką, ser feta (który w Grecji podawany jest w postaci dużego plastra), czerwoną cebulę, oliwki, oliwę z oliwek, sól, oregano

 

Porcja dla 4 osób

4-5 średnich pomidorów

ogórek
zielona papryka
czerwona cebula

czarne oliwki
oliwa extra virgin
 ser feta najlepiej oryginalna grecka(nie do przyjęcia są sery tzw kanapkowo-saŁatkowe nazywane favitaOryginalna feta grecka Vassilitsa
oregano

 

Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w grubsze plasterki, paprykę w krążki, cebulę w grube piórka. Wszystko wymieszać ,dodać oliwki i polać bardzo obficie oliwą, posypać oregano. Podawać np. ze świeżą bagietką.

 

 

Smacznego!




© Szwarc,mydło i powidło
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci