Ogórki,pomidory feta,oliwa extra virgin czyli po prostu Choriatki salatas
Nie jestem rasistką w temacie jedzenia.
Każde jedzenie jest dobre. Musi ono mieć tylko jedną podstawową zaletę :ma mi smakować
Sporo rzeczy nie jadam ,ale zawsze gdy coś jest nowe -po raz pierwszy próbuję i jasno się określam: tak czy nie. Nie cierpię ludzi ,którzy mówią :niee ja tego nie lubię ,choć nigdy nie próbowali.
A lista „przeciw” wcale nie jest u mnie długa. Organicznie nie znoszę buraków,ogórków,owoców morza w każdej postaci,wytrawnego wina,arbuzów ,melonów i innych takich. Wychodzę jednak z założenia ,że tylko krowa nie zmienia poglądów i jestem otwarta na nowe olśnienia. Dawniej nie jadłam ananasów ,papryki,grzybów ,które dziś uwielbiam. Gdy po latach przypadkowo spróbowałam brukselki,zachwyt na nowo odkrytym smakiem zaowocował eksplozją ,aż ślubny się sprzeciwił i stwierdził,że niekoniecznie musimy jeść codziennie to warzywo. Dziś jadam brukselkę ,ale od czasu do czasu.
Zawsze także odrzucał mnie zapach oliwy z oliwek,aż trafiłam po prostu na swoją Neutralny zapach ,lekko trawiasty smak -i Latzimas króluje obecnie w mojej kuchni.
Ciągle jednak nie mogę się przekonać do oliwek .Są dla mnie za mdłe , a ja lubię mocne smaki. Jednak „Nigdy nie mów nigdy” i może kiedyś polubię tzw sałatkę grecką -już tylko nie jem dwóch składników:ogórków i oliwek. A dla amatorów tych dwóch warzyw przepis na prawdziwą sałatkę w stylu greckim tzw Choriatki salatas
Klasyczna grecka sałatka zawiera grubo pokrojone pomidory i ogórki ze skórką, ser feta (który w Grecji podawany jest w postaci dużego plastra), czerwoną cebulę, oliwki, oliwę z oliwek, sól, oregano
Porcja dla 4 osób
4-5 średnich pomidorów
ogórek
zielona papryka
czerwona cebula
czarne oliwki
oliwa extra virgin
ser feta najlepiej oryginalna grecka(nie do przyjęcia są sery tzw kanapkowo-saŁatkowe nazywane favita
oregano
Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w grubsze plasterki, paprykę w krążki, cebulę w grube piórka. Wszystko wymieszać ,dodać oliwki i polać bardzo obficie oliwą, posypać oregano. Podawać np. ze świeżą bagietką.
Smacznego!